Prohibit donar el pit por Esther Vivas

¿Què té d’eròtic o obscè que una dona doni el pit a un nadó?

 

 

Em pregunto: ¿per què donar el pit en públic pot violentar tant? ¿Per què donar el pit a una criatura pot ser motiu d’expulsió d’un centre comercial, un museu, un supermercat o una cafeteria? No passa sempre, però sí més sovint del que podríem imaginar. Es tracta de la doble moral d’una societat que cosifica i sexualitza el cos de les dones, mentre s’escandalitza quan una mare alleta a la llum del dia. L’argument és sempre el mateix: «Això» no es fa aquí perquè molesta, incomoda, ofèn, dona mala imatge o bé perquè «és la política de l’empresa».

 

Acte seguit es convida la dona a anar-se’n o a recloure’s en un lloc tancat, lluny de la vista de tothom, a una cambra de bany o a una sala de lactància, que moltes vegades no són ni els espais més agradables ni els que fan més bona olor. No hi ha res dolent a les sales de lactància per se, però no poden ser d’ús obligatori.

 

L’OMS RECOMANA FINS ALS 2 ANYS

Altres vegades, encara que no se les amonesti reben mirades lascives, de retret o de censura, murmuris desagradables. Encara més si la criatura és considerada gran, obviant que l’Organització Mundial de la Salut recomana donar el pit fins als 2 anys. Tot un símptoma que està ben poc normalitzat donar el pit en la nostra societat. De fet, un 43% de les mares consideren «incòmode» alletar en un lloc públic. Es tracta del segon inconvenient més important amb què s’enfronten, segons elles mateixes reconeixen a l’Enquesta Nacional sobre Hàbits de Lactància Materna 2013, només per darrere de la difícil conciliació entre lactància i vida laboral.

Els casos són múltiples, des de les que han sigut represes en botigues de roba, en supermercats o fins i tot en museus i restaurants. Hi ha situacions que si no fos per la seva gravetat resultarien hilarants. Dones que han sigut amonestades per donar el pit en piscines de Salou, Borriana, la Selva del Camp, Erandio o Alcorcón al·legant-se que «no és un lloc per donar menjar», «s’embruta el recinte» o «s’ofèn altres usuaris». Fins i tot a la sala Goya del Museu del Prado de Madrid una mare va ser reprovada per uns empleats afirmant que la seva actitud «podia molestar els altres visitants», que per cert en el mateix instant contemplaven obres com ‘La maja desnuda’.

 

DOBLE MORAL I CENSURA

Hi ha ‘celebrities’ que s’han fet ressò d’aquesta doble moral. És el cas de la model de Victoria’s Secret Candice Swanepoel, que assenyalava que mai havia sigut criticada per posar en topless per a firmes de moda i en canvi ara sí que ho era per donar el pit en públic. Altres top model, com Gisele Bündchen o Natalia Vodianova, per citar-ne algunes, s’han sumat a la causa publicant imatges on apareixen alletant les seves criatures.

 

La censura també està present a les xarxes socials. Facebook ha prohibit en diverses ocasions fotografies de dones alletant. Instagram també. Però ¿què té d’eròtic o obscè que una dona doni el pit a un nadó? Els usuaris s’han mobilitzat davant la hipocresia d’unes empreses que censuren mugrons mentre permeten imatges i comentaris de violència extrema. Una protesta que ha aconseguit canvis en la normativa d’aquestes multinacionals però que no evita que encara avui se segueixin eliminant imatges de dones que donen de mamar.

 

EUSKADI I PAMPLONA, REFERENTS

A la Gran Bretanya, la lactància materna en espais públics està garantida per la llei d’igualtat del 2010, que considera discriminatori tractar desfavorablement una dona per donar el pit. A Itàlia, a principis d’aquest any la ministra d’Administració Pública, Marianna Madia, anunciava que el seu Govern estudiaria una directiva per permetre la lactància en llocs públics, després que una dona fos expulsada d’una oficina de correus per aquest fet.

 

Aquí, l’associació Lactància en Llibertat reivindica el dret a alletar on i quan sigui necessari, i treballa per a la creació d’una llei que ho permeti. Un dret que ja és una realitat al País Basc, on la carta de drets i deures de les persones al Sistema Sanitari Basc així ho reconeix des del 2015. Les Corts Valencianes van aprovar l’any passat una proposició no de llei que reconeix el dret a donar el pit en qualsevol espai públic. Més recentment, l’Ajuntament de Pamplona ha declarat totes les dependències municipals, biblioteques, escoles, centres culturals, parcs, jardins i carrers «espais de lactància materna», en el marc de la campanya Lacta, impulsada per un grup de llevadores. Mares, criatures i pits, benvinguts.

 

Esher Vivas -Periodista – Autorizado para Safor Press

Safor Press

Periódico Digital plural, libre. Defensor de los derechos humanos y fundamentales. Director: Ricardo Sánchez

También te puede interesar

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies