IV Jornades Memòria Democràtica de Gandia

• Exposició, documentals, conferència, presentacions… Les activitats tindran lloc del 15 al 21 de febrer, entre el Teatre Serrano, La Casa de la Marquesa o el Centre Museístic de l’Antic Hospital de Sant Marc, organitzades per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Gandia

 

 

El regidor de Cultura, Joan Muñoz, ha presentat aquest matí el programa d’activitats de les IV Jornades Memòria Democràtica de Gandia, que es desenvoluparan del 15 al 21 de febrer.

Així, el pròxim divendres, 15 de febrer, a les 19.30 h, s’inaugura l’exposició itinerant No tindreu pau després de la guerra, al CENTRE MUSEÍSTIC ANTIC HOSPITAL DE SANT MARC, Sala de Dones: Els dotze panells de l’exposició recorden la repressió patida després de la Guerra Civil per milers de persones que havien defensat la democràcia. Realitzada per l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València i finançada per la Diputació de València, pretén sensibilitzar la ciutadania sobre una de les etapes més fosques de la història d’Espanya. A través d’expedients judicials, diaris, fotografies i testimonis directes de les víctimes, el visitant és capaç de rememorar les persones que van viure a la província de València durant la dictadura. Així mateix, l’equip d’investigació de l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la UV han donat a la mostra un enfocament social i de gènere. A més dels mecanismes de repressió i control social practicats durant la postguerra, el projecte expositiu tracta, de forma transversal, la repressió contra les dones, així com la memòria i desmemòria d’aquest període en l’actualitat.

 

El dissabte, 16 de febrero, es presenta el llibre Silencio de redonda, d’Adriana Serlik i es projecta del documental Experimento Stuka, a les 20 h, a la Sala B del TEATRE SERRANO: Espanya. 75 minuts. Direcció: Rafael Molés, Pepe Andreu. Per què Hitler va bombardejar quatre pacífics pobles de Castelló? Bombardejaven al matí i passaven la vesprada bevent cervesa a la platja. Era maig del 38. A les seues mans, els tres primers models del Junkers 87A, coneguts com a Stuka. Els prototips van entrar a Espanya en secret i havien de calibrar si aguantarien una nova bomba de 500 quilos, el doble de les llançades fins aleshores. El mortífer èxit de l’experiment va ser determinant en la decisió alemanya de construir en massa el Stuka per arrasar amb ell Europa, a l’encara insospitada II Guerra Mundial.

 

Dilluns 18 de febrer. Conferència: El pacifisme i la Segona República espanyola: una victòria efímera, de David Devesa. A la Casa de la Marquesa.

 

Dimarts 19 de febrero, a les 19.00 i 22.30 h el Cine Pot ofereix el documental El silencio de otros, d’Almudena Carracedo i Robert Bahar. Recentment guanyadora d’un Goya al millor documental. La lluita silenciada de les víctimes del llarg règim de Francisco Franco, que continuen buscant justícia fins als nostres dies. Seguiment de les víctimes i els supervivents del règim, a mesura que organitzen l’anomenada Querella Argentina i confronten un «pacte d’oblit» sobre els crims que van patir.

 

Finalment, el dimecres 20 de febrer, es presenta la revista IO (Instituto Obrero) i conferència Damian Català i l’esport en la República, d’Antonio Calzado. A la Casa de la Marquesa.

Safor Press

Periódico Digital plural, libre y defensor de los derechos humanos y fundamentales. Director: Ricardo Sánchez

También te puede interesar

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies