Gandia referma i reforça les seues polítiques de prevenció i recuperació de la salut

Gandia, 6 de febrer de 2023.- La regidora delegada de Sanitat, Liduvina Gil, acompanyada pel coordinador del programa Juan García, han comparegut en roda de premsa per presentar la iniciativa Actius a Salut 2023.

Nota de Premsa

Tal com ha explicat Gil, les dades de l’INE publicades la setmana passada de l’any 2021 referents a les temptatives de suïcidi, reflecteixen que cada dia se suïciden 11 persones al nostre país, fet que suposa un increment del 13% respecte als anys anteriors. La meitat de les persones que se suïciden tenen entre 40 i 64 anys; i els suïcidis en població jove van augmentar un 25%. En analitzar les dades en profunditat, podem extreure que la solitud no desitjada és un dels factors de risc i a causa de les temptatives de suïcidi, juntament amb problemes econòmics i d’habitatge.

Per això, des del departament de Sanitat i Polítiques Saludables, es treballa des de fa més
de cinc anys al pla de salut local i des de l’any passat s’han posat en marxa iniciatives per tal de millorar el benestar emocional de la nostra ciutadania, i més de cinc anys al pla de salut local.

Fruit de tot aquest esforç neix el programa d’Actius en Salut, que es duu a terme juntament amb el departament d’Esports, dirigit per Lydia Morant; la Unitat de Salut Mental de l’Hospital Francisco de Borja; el Departament de Salut de Gandia i el Centre de Salut Pública de Gandia, amb dos programes generadors de salut des de la mateixa comunitat: el programa Entrenant Salut – Camina Gandia i els Grups d’Acompanyament Psicosocial «Dones Llum».

Respecte al programa ‘Gandia Camina’ Gil ha reocrdat que aquest actiu en salut es va iniciar el 2019 amb el nom d'»Entrenant Salut», aturant la seua activitat el 2020 a causa de la pandèmia. L’any 2022 es va reprendre, obrint-ho a tota la població en general a partir de divuit anys.
Gandia Camina s’emmarca dins de les accions encaminades a la prevenció i recuperació de la salut, entenent aquesta, segons L’OMS, com «L´estat complet de benestar físic i social d´una persona», i no només l´absència de malaltia.

L’OMS també defineix 3 nivells de prevenció com a objectiu segons siga l’estat de salut de l’individu, grup o comunitat a les que estan dirigides. Gandia Camina cobreix dos d’aquests tres nivells:
· Prevenció primària. Consisteix a minimitzar els riscos de patir de la malaltia mitjançant la promoció de la salut i les estratègies de reducció de riscos (dieta saludable, estil de vida actiu, etc.).
· Prevenció terciària. Les accions estan enfocades a la recuperació de la malaltia crònica, és a dir, a la rehabilitació física, psicològica i social, per tal de millorar la qualitat de vida de les persones i accelerar-ne la reinserció familiar, social i laboral.

‘Gandia Camina’ està destinat a tota la població en general a partir de divuit anys que vulguen realitzar exercici, però a més posant èmfasi en persones en situació d’aïllament social i soledat no desitjada, així com persones que presenten malalties associades al sedentarisme o que poden millorar la salut física i emocional amb activitat física.

Pel que fa a les persones en situació d’aïllament social i soledat no desitjada, sabem que són factors de risc per desenvolupar malestar emocional que, de no ser atés, pot passar a problemes de salut mental i trobar-se en situació de temptativa de suïcidi.

Al Regne Unit, on 9 milions de persones es troben en situació de soledat, el gener passat es va instituir el Ministeri de la Soledat. A Espanya, 4 milions de persones afirmen que sovint senten soledat, segons un informe de l’Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials. Si ens centrem a la nostra Comunitat, la xifra oficial se situa en el 40% del col·lectiu de persones majors de 65 anys. No obstant això, la soledat no desitjada també es troba en altres sectors de la població que assisteixen al Gandia Camina.

 

Gandia camina – Entrenant salut, no només fa caminar els veïns i veïnes de la nostra ciutat, sinó que a més els posa en moviment, en moviment relacional, físic i mental dins un model biopsicosocial. Les xifres mostren que una de les majors pandèmies actuals és la pandèmia de la inactivitat física i el sedentarisme, que és la verdadera causant d’una gran quantitat de malalties, de disminució de la qualitat de vida i disminució de la capacitat de desenvolupar les activitats bàsiques de la vida diària.

Dins del programa Gandia camina- Entrenant salut, també tenim com a objectiu augmentar la força muscular utilitzant els espais bio-saludables de la ciutat de Gandia.

Respecte a la població que presenta problemes de salut, Gandia Camina és un actiu en activitat física. L’OMS la defineix com qualsevol moviment corporal produït pels músculs esquelètics, amb el seu consegüent consum energètic.
L’activitat física fa referència a tot moviment, inclòs durant el temps d’oci, per desplaçar-se a determinats llocs i des d’aquests, o com a part del treball d’una persona. L’activitat física, tant moderada com intensa, millora la salut.
S’ha demostrat que l’activitat física regular ajuda a prevenir i controlar les malalties no transmissibles, com les malalties cardíaques, els accidents cerebrovasculars, la diabetis i diversos tipus de càncer. També ajuda a prevenir la hipertensió, a mantenir un pes corporal saludable i pot millorar la salut mental, la qualitat de vida i el benestar.

En què consisteix?
El programa «Gandia Camina» té com a finalitat complir els objectius marcats per l’OMS pel que fa a activitat física, així com ser un recurs complementari en matèria de salut, entesa aquesta de manera global, salut física i emocional.

Actualment, es fan eixides de dilluns a divendres:
· Dilluns i dimecres es fan dues eixides al matí, a les 9.15 des del Centre de Salut de Beniopa i a les 11 h des del Mirador del Serpis.
· Dimarts i dijous es fa una eixida al matí, a les 9.15 h des del Centre de Salut del Grau i una altra de vesprada a les 16.30 h des del Centre Associatiu Joan Climent.
· Diversos divendres de cada mes s’organitzen activitats d’oci alternatives, per a tots els grups, tots els gustos i nivells.

 

Com participar i inscripció
Les persones poden ser derivades des d’Atenció Primària, pel personal sanitari de referència, així com per altres professionals de l’àmbit sociosanitari o per mutu propi. Per inscriure’s, poden contactar amb el departament de polítiques saludables, bé al correu electrònic politiquesaludables@gandia.org o al telèfon 96 295 96 41.

 

Actualment hi ha en funcionament 2 grups d’ajuda mútua.
La valoració de les dones que han passat per aquests grups és molt positiva, i elles mateixa ens ho explicaran en la xarrada prevista per al dimecres 8 de març a les 17:30h a la Casa de la Marquesa.

 

Safor Press

Periódico Digital plural, libre. Defensor de los derechos humanos y fundamentales. Director: Ricardo Sánchez

También te puede interesar

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies