1ª Edició del Premi de Poesia Pare Miret de Beniopa

La societat literària Saforíssims i els festers de la Mare de Déu dels Desemparats han impulsat la convocatòria d’un nou premi de poesia amb el nom del poeta de Beniopa Francesc Miret. La intenció del premi no és altra que fer perdurar la memòria i el coneixement de l’obra de l’autor i de fomentar, en general, l’estima, el reconeixement i la divulgació de la poesia, que compta a la nostra comarca amb importants figures literàries.

 

 

Francesc Martínez Miret, més conegut com a Pare Miret, va nàixer a Beniopa l’any 1901 en una família molt humil. Entra de ben jove a la Casa Seminari dels Pares Camils a Vic, on ja residien altres capellans del mateix poble. Allí adquirí una sòlida formació en teologia, llengües clàssiques i descobrí la poesia en llengua catalana, que es convertí en la seua passió, enlluernat sobretot per l’obra de Jacint Verdaguer. Molt prompte començà a publicar poemes de to jocfloralesc en revistes valencianes, al costat d’autors com Xavier Casp o Martí Domínguez entre d’altres. Guanyà la Viola d’Or dels Jocs Florals de Lo Rat Penat el 1932 amb «Enyorança de la Mare dels Desamparats», i l’Englantina d’Or de 1933 amb «Els Almogàvers».

 

La seua puixant carrera literària va ser dràsticament dallada amb la seua mort a Beniopa, l’estiu de l’any 1936, a mans de la FAI (Federació Anarquista Ibèrica), en plena guerra civil. La seua obra va ser publicada pel CEIC Alfons el Vell amb el títol d’Esclats Primerencs.

 

En record del poeta, l’associació Saforíssims i els Festers de la Mare de Déu dels Desemparats, han organitzat aquest nou premi poètic dotat amb 250 euros per a un únic poema i una escultura original de l’escriptor i artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset. Tot i ser una primera edició, el premi ha tingut una excel•lent acollida entre els i les poetes, tant de dins de la Safor com d’altres geografies. S’han presentat un total de 36 poemes, la qualitat dels quals ha fet realment difícil l’elecció del guanyador. Finalment, el jurat, constituït per Josep Piera, Vicent Olaso i Maria Rosa Sabater, ha seleccionat l’obra De part d’ella del poeta de Gandia Joan Manuel Matoses Morant, que constitueix un cant d’amor a la dona, a la terra i a la poesia.

 

El lliurament del premi tindrà lloc el dia 19 de juliol a les 20’30 hores a la plaça de la Presó de Beniopa i s’acompanyarà d’un recital de poemes a càrrec de Saforíssims, amb la lectura del poema guanyador, que ha estat publicat en el Llibre de Festes de Beniopa. El toc festiu ve a càrrec de Carles Pastor, que oferirà un concert del seu últim disc Andròmina, i al qual està convidada tota la ciutadania.

 

Per fer realitat el projecte, en aquesta primera edició s’ha pogut comptar amb la col•laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, i d’empreses com Carns Fuster, Tecnigraft, Plàstics Peris i Dulcesol, que amb la seua aportació econòmica han contribuït a la dignificació del premi.

 

Una col•laboració inestimable ha estat la de l’artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset, que ha dissenyat el logotip del premi i ha creat l’escultura que es concedirà al guanyador. Josep Basset, autor polifacètic, forma part de l’associació Saforíssims; fonamentalment es dedica a les arts plàstiques, destacant com a escultor. En aquest terreny té una llarga i reconeguda producció que ha exhibit en almenys quinze exposicions a ciutats diverses de l’estat espanyol com: València, Palma de Mallorca, Alacant o Madrid, però també a fires internacionals com: 2005 NEWART de Barcelona, 2006 LINEART’O5 GENT de Bélgica, ARTEPADOVA 06 de Padua, HOLLAND ART FAIR DEN HAAG, Feria de Arte de Lille, ARTENIM 06 de Nimes, i moltes altres.

 

Com tota la seua obra, l’escultura s’ha fet a partir de materials reciclats. És d’acer inoxidable, de 30x14x35 cm. Representa una ploma escrivint sobre un paper en blanc. Aquesta ploma sembla un tronc inclinat que, amb la unió d’un braç irregular que el travessa, forma una creu que ha estat trencada per la lluita de les ideologies. Sobre aquest braç descansa una lletra “Ema” invertida que fa referència al pare Millet.

 

Els organitzadors volen posar de manifest públicament la intenció i el ferm compromís que adquireixen a fi que aquesta primera edició tinga continuïtat en el futur per tal que el premi adquirisca reconeixement i prestigi dins el món literari. A més, volen insistir en la necessitat de portar a terme actes culturals a Beniopa, ja que tots els que s’han realitzat en els últims temps han tingut èxit de públic. Beniopa massa vegades s’ha tractat com si fóra, simplement, la perifèria de Gandia, fins al punt que no té més centre cultural que la biblioteca. Ara que la construcció d’un Centre Social i Casa de la Música està a punt de convertir-se en realitat, és un bon moment per reivindicar el potencial que té Beniopa com a poble literari i literaturitzable, bressol d’escriptores i escriptors i d’una població amb capacitat per a generar un patrimoni cultural ric, divers, ben arrelat en la seua tradició de poble independent però amb voluntat de projectar-se cap el futur per tal de millorar la qualitat de vida de totes i tots els que hi habiten.

Safor Press

Periódico Digital plural, libre. Defensor de los derechos humanos y fundamentales. Director: Ricardo Sánchez

También te puede interesar

6 comentarios sobre «1ª Edició del Premi de Poesia Pare Miret de Beniopa»

 1. Скоростроительные здания: финансовая выгода в каждой части!
  В современном обществе, где секунды – доллары, строения быстрого монтажа стали истинным спасением для экономической сферы. Эти новейшие строения включают в себя устойчивость, финансовую экономию и мгновенную сборку, что дает им возможность превосходным выбором для различных бизнес-проектов.
  Быстровозводимые здания
  1. Быстрое возведение: Моменты – наиважнейший аспект в коммерческой деятельности, и здания с высокой скоростью строительства позволяют существенно сократить сроки строительства. Это высоко оценивается в ситуациях, когда требуется быстрый старт бизнеса и начать получать прибыль.
  2. Финансовая выгода: За счет оптимизации производства и установки элементов на месте, затраты на экспресс-конструкции часто остается меньше, по отношению к обычным строительным проектам. Это способствует сбережению денежных ресурсов и обеспечить более высокий доход с инвестиций.
  Подробнее на https://www.scholding.ru
  В заключение, скоростроительные сооружения – это идеальное решение для бизнес-мероприятий. Они сочетают в себе быстроту возведения, финансовую выгоду и высокую прочность, что обуславливает их наилучшим вариантом для предпринимательских начинаний, ориентированных на оперативный бизнес-старт и выручать прибыль. Не упустите возможность сократить затраты и время, выбрав быстровозводимые здания для вашего следующего делового мероприятия!

 2. Скорозагружаемые здания: коммерческий результат в каждом блоке!
  В современном мире, где моменты – финансы, быстровозводимые здания стали решением по сути для бизнеса. Эти инновационные конструкции обладают надежность, финансовую эффективность и молниеносную установку, что сделало их первоклассным вариантом для разных коммерческих начинаний.
  Построить быстровозводимое здание
  1. Быстрое возведение: Время – это самый важный ресурс в коммерции, и скоро возводимые строения позволяют существенно сократить сроки строительства. Это значительно ценится в ситуациях, когда требуется быстрый старт бизнеса и начать получать прибыль.
  2. Экономия: За счет совершенствования производственных процессов элементов и сборки на площадке, стоимость быстровозводимых зданий часто бывает менее, по сопоставлению с традиционными строительными задачами. Это способствует сбережению денежных ресурсов и достичь более высокой инвестиционной доходности.
  Подробнее на http://www.scholding.ru
  В заключение, сооружения быстрого монтажа – это идеальное решение для бизнес-мероприятий. Они объединяют в себе эффективное строительство, эффективное использование ресурсов и надежность, что позволяет им отличным выбором для профессионалов, ориентированных на оперативный бизнес-старт и извлекать прибыль. Не упустите шанс на сокращение времени и издержек, оптимальные моментальные сооружения для вашей будущей задачи!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies