La Vall de Gallinera organitza un encontre entre professionals de la cuina i de la producció de l’oli d’oliva.

El pròxim dilluns 6 de febrer tindrà lloc, a l’edifici de l’ajuntament de la Vall de Gallinera situat a Benialí, el I Encontre entre professionals de la cuina i de la producció de l’oli d’oliva.

Nota de prensa

Una trobada que pretén fer valdre aquesta producció agrària tan arrelada al nostre territori, i que a més serveix per a apropar postures entre la part productiva i l’oferta gastronòmica sense oblidar la pedagogia entre la ciutadania en general.

El Patrimoni Agrari està conformat pel conjunt de béns naturals i culturals, materials i immaterials, generats o aprofitats per l’activitat agrària al llarg de la història.

A partir d’aquesta definició el número i varietat de béns que poden ser considerats com a integrants del Patrimoni Agrari és molt ampli. Podem distingir, si seguim la classificació de béns utilitzada habitualment en la normativa patrimonial, entre: béns mobles, béns immobles singulars, béns immobles de conjunt o lineals, patrimoni immaterial i patrimoni natural i genètic. I això fa que el patrimoni agrari siga considerat com un patrimoni especial per la gran varietat d’elements que el conforma.

En la producció de l’oli d’oliva podem trobar tota mena d’elements patrimonials, com els descrits abans, des de marges construïts amb la tècnica de pedra en sec, utensilis peculiars com són els esportins o nomenclatures culinàries com és la paraula «setrill d’oli» que es fa servir des del segle XVII arreu del nostre territori.

Seguint aquest camí de preservació del patrimoni agrícola i amb l’objectiu de dignificar la feina del treball de la terra, des de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera amb la coordinació al capdavant de Pep Romany, propietari del Restaurant Pont Sec de Dénia i un gran referent a la Marina Alta en la defensa de la producció de l’oli d’oliva de qualitat, s’ha organitzat aquesta jornada que pretén posar el focus en la nostra identitat agrària i gastronòmica.

Aquestes jornades compten amb la col·laboració de les entitats: Associació d’Hostaleria de la Marina Alta (AEHTMA), Olis de Diània, Càtedra de Carmencita de la Universitat d’Alacant, Cooperativa de Planes.

A més dels següents projectes agraris: Blat de la Marina, Castell de la Costurera, El Olivista, Eco Les Neves de l’Alqueria, Olis del Comtat, Rontonar, Tossut, Trompellot i 5 Oliveres.

I compta amb la participació dels cuiners Miquel Ruiz, del Restaurant el Baret de Miquel de Dénia, i Evarist Miralles, del Restaurant el Nou Cavall Verd de la Vall de Laguar.

I per últim també la participació de Josep Bernabeu, Catedràtic de la Universitat d’Alacant i Director de la Càtedra Carmencita, Adelia Vicent, Professora de formació professional en cuina i pastisseria a Dénia, i Jacinta Pastor, Professora del Cicle Mitjà d’Olis i Vins de Teulada Moraira.

L’ajuntament de la Vall de Gallinera considera que amb aquestes accions de sensibilització, no sols es treballa per la defensa del territori sinó que a més es propicia un pont de connexió entre dos entorns que en les últimes dècades han estat distanciats, com són l’entorn rural i agrari respecte l’entorn urbà i de serveis.

Les institucions públiques, i així ho considera el Consistori Municipal, estan obligades cada vegada més a trencar amb el concepte de l’existència de dos mons oposats si no més bé s’ha de convidar a la ciutadania a entendre els dos entorns, l’urbà i el rural, com a dos catalitzadors de cohesió social i orgull de poble valencià i això comença per estimar i dignificar allò que produeix el nostre territori amb el simple fet de trobar-ho a les nostres taules de menjar.

 

Safor Press

Periódico Digital plural, libre. Defensor de los derechos humanos y fundamentales. Director: Ricardo Sánchez

También te puede interesar

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies